1 500 Kč zdarma Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu zdarma!

Recepty — listopad 2016


Většinu rostlinných mlék si můžeme vyrobit sami doma. Jejich výroba není nijak náročná na suroviny, vybavení ani čas. Suroviny volíme vždy podle toho, jaké mléko chceme přichystat - mandle, kokos, slunečnicová semínka, mák aj. A z vybavení nám velmi dobře poslouží klasický stolní mixer (nikoli tyčový) a kousek látky, ideálně nějaké plátýnko nebo plena. Samotná výroba mléka zabere opravdu chvilku, jen musíme jeho výrobu trochu plánovat předem, protože většina oříšků by měla být namočená ideálně přes noc ve vodě.

Na makové mléko si nachystáme:

  • 100 g nemletého máku
  • 800 ml vody (kdo chce mléko více řídké, může přidat až 1 000 ml vody)

Mák namočíme ideálně na 8 hodin do vody. Poté tuto vodu scedíme a do mixéru dáme mák s čistou vodou. Směs rozmixujeme, až zvnikne bílá napěněná voda. Nyní jí můžeme přes plátýnko zcedit tak, aby nám zůstalo jen mléko samotné bez pevných částeček. Hotové mléko  vydrží v lednici 2 dny a můžeme ho přidávat do kaší nebo rozmixovat s ovocem a udělat si tak chutnou svačinku. Pokud by někomu chyběla sladká chuť, přidat můžeme i nějaký sirup nebo datle. 

Zbylý rozmixovaný mák, který nám po přecezení zůstal, můžeme použít například do dezertů. Já osobně ho nepoužívám, protože  nemá žádnou chuť a neobsahuje už žádné živiny. 

Makové mléko nikde v obchodě neseženete (alespoň já jsem ho zatím nikde neviděla) a přitom je velmi zdravé. Obsahuje bílkoviny, některé minerály a především hodně vápníku, kterého má vice než kravské mléko (ocení tedy zejména vegani).


Míša

Komentáře

2. 2. 2017

Makové mléko se již prodává v Praze v prodejnách zdravé výživy Country Life (leden 2017). Je v menších lahvičkách.

12. 2. 2017

Leni, moc děkuji za tip :-)